`
`
  • SLOVO ÚVODEM
  • NAŠE KOZY
  • NÁŠ PLEMENÍK
  • KŮZLÁTKA
  • NABÍZÍME
  • KOZÍ MLÉKO
  • VÝROBKY Z KOZÍHO MLÉKA
  • RECEPTY
  • CHOV KOZ OBECNĚ
  • PLEMENA KOZ
  • PROČ ROHATÁ?
  • FOTOGALERIE
  • ODKAZY
  • RECEPTY

    DOMÁCÍ ZPRACOVÁNÍ MLÉKA

    Zde se dozvíte jak si doma vyrobit vlastní tvaroh, jogurt a sýry z kozího mléka.


    POCHOUTKY z kozích produktů

    Zde najdete tipy na využití kozích výrobků ve studené i teplé kuchyni.



    Zapečený kozí sýr
    Zeleninový salát s olivami a kozím sýrem
    Obalovaný kozí sýr s jogurtovým dressingem
    Jogurtový ovocný koláč
    Jogurtový koláč s tvarohem a jablky

    Zapečený kozí sýr

    - výborné, rychlé, ideální pochutina při posezení s přáteli

    Suroviny:

    -čerstvý kozí sýr (bylinkový + pikantní)
    -rajský protlak nebo kečup
    -cibule
    -sůl, pepř
    -pečivo - veka, houska, celozrnná bagetka nebo domácí mini pizzy


    Postup:

    Pikantní a bylinkový sýr nakrájíme na kostičky nebo plátky a kousky vzájemně promícháme. Protlak smícháme s nakrájenou cibulí, osolíme a opepříme. Můžeme přidat bazalku a zakápnout troškou slunečnicového nebo olivového oleje. Vzniklou omáčku namažeme na pečivo a poklademe nakrájeným sýrem. Zapečeme v troubě tak aby bylo pečivo křupavé (15- 20 min. při 160-180°C).

    Rychlejší verze:

    Toastový chléb pomažeme kečupem, posypeme bazalkou a na plátky nakrájenou cibulkou, poklademe plátky sýra a plátkem rajčete a zapečeme v toustovači.



    Zeleninový salát s olivami a kozím sýrem

    - zasytí a osvěží, skvělá příloha i lehká večeře

    Suroviny:

    -čerstvý kozí sýr (bylinkový)
    -1 okurka
    -3 rajčata
    -1 menší cibule
    -šťáva z 1 citronu
    -olivový olej
    -olivy


    Postup:

    Smícháme nakrájenou zeleninu, olivy, kozí sýr, šťávu z citronu a zakápneme 3 lžícemi olivového oleje. Vše dobře promícháme a necháme cca 20 minut ustát. K tomuto salátu se velmi hodí celozrnná bagetka se semínky.



    Obalovaný kozí sýr s jogurtovým dressingem

    - se zeleninovým salátem, s pečenými brambory ve slupce a jogurtovým dressingem je to výborný letní oběd

    Suroviny:

    -čerstvý kozí sýr
    -mouka, vejce a strouhanka na obalení sýru
    -olej na smažení
    -kozí jogurt
    -sůl, pepř, kmín
    -bylinky (bazalka, oregano, tymián)
    -jarní cibulka s natí nebo pažitka
    -česnek
    -trocha koření dle chuti (např. kari, paprika, atd.)
    -brambory
    -zelenina dle chuti jako obloha


    Postup:

    Kozí sýr (buď celý kus nebo ho rozdělíme na 4 trojúhelníčky) 2x obalíme v mouce, vajíčku a strouhance a osmažíme na oleji.

    Jogurtový dressing: Jogurt smícháme s nadrobno nakrájenou jarní cibulkou s natí, pažitkou a dalšími bylinkami, osolíme, opepříme, přidáme 1-2 stroužky česneku a dle chuti můžete ještě dokořenit např. paprikou nebo kari kořením.

    Dobře omyté brambory (i se slupkou) nakrájíme na měsíčky, které rozložíme na plech, posolíme a pokmínujeme. V předehřáté troubě je pečeme při 200°C cca 45 minut tak aby byly dozlatova. Zeleninu (např. rajčata, okurku) nakrájíme a společně s upečenými bramborami ji na talíři polijeme jogurtovým dresingem, přidáme osmažený sýr, a jdeme si pochutnat!

    Jogurtový dressing je skvělý také ke grilované zelenině, masu nebo pečeným bramborám



    Jogurtový ovocný koláč

    Suroviny:

    -2 skleničky domácího jogurtu (cca 150-200g)
    -2 skleničky polohrubé mouky (nebo 1 sk. polohrubé + 1 špaldové)
    -1 sklenička cukru krystal
    -2 vejce
    -1 balíček prášku do pečiva
    -500-700g ovoce (čerstvé nebo kompotované)
    -tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání pekáče
    -drobenka na posypání ovoce


    Postup:

    Mouku promícháme s práškem do pečiva, přidáme cukr, jogurt, vejce a umícháme hladké těsto, které pak nalijeme do tukem vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Povrch těsta poklademe ovocem (jablka poprášíme skořicí) a posypeme drobenkou. Pečeme na 160-180 stupňů 30-40 minut.



    Jogurtový koláč s tvarohem a jablky

    Suroviny na těsto:

    -1 sklenička domácího jogurtu (cca 180-200g)
    -1 vejce
    -3 lžíce oleje
    -1,5 hrnku polohrubé mouky
    -1 balíček vanilkového cukru
    -0,25 balíčku prášku do pečiva
    -tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání pekáče


    Suroviny na náplň:

    -300-400g domácího tvarohu
    -2 vejce
    -80g cukru moučka
    -2 lžíce rumu
    -mléko dle potřeby


    Suroviny na povrch:

    -500-600g jablek (plátky)
    -skořice mletá


    Postup:

    Mouku promícháme s práškem do pečiva, přidáme cukr, jogurt, vejce, olej a dobře promícháme. Těsto rozetřeme do tukem vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Povrch těsta uhladíme a pomažeme tvarohovou náplní (tvaroh našleháme s vejci, cukrem a rumem a vytvoříme hladkou a dobře roztíratelnou náplň). Na náplň navršíme oloupané plátky jablek a nakonec je posypeme skořicí. Koláč pečeme na 160-180 stupňů 30 minut.



    © Rado a Veru Kostkovi 2010